De Junior Stadsdichter bij MIDI Tilburg

Kandidaten voor de Junior Stadsdichter van Tilburg. Die gaan zeven middelbare scholen, de Bibliotheek Midden-Brabant en partners zoeken. In 2010 begon het project ‘De Kinderstadsdichter’. De zoektocht naar een Stadsdichter voor alle kinderen tot en met 12 jaar leverde de eerste Kinderstadsdichter op: Sara Bidaoui. In 2011 werd ze opgevolgd door Pleun Andriessen. Het is toen een tijdje stil gebleven. Nu zijn we op zoek naar de Junior Stadsdichter, iemand tussen 14 en 17 jaar oud.

Wat willen we bereiken?

We willen jongeren stimuleren in hun taalvaardigheid, hen aanmoedigen te schrijven en hen zelfverzekerd maken in hun mondelinge presentatie. Door het schrijven van een stadsgedicht verdiepen jongeren zich in wat er speelt in Tilburg. het vergroot hun betrokkenheid bij de stad. Het doel is om een Junior Stadsdichter 2016 aan te stellen en hem of haar een podium te bieden in de stad.

Wat doet een Junior Stadsdichter?

De Junior Stadsdichter krijgt een jaar lang de kans zijn of haar talent verder te ontwikkelen. De Junior Stadsdichter inspireert daarmee ook andere jongeren en enthousiasmeert hen voor taal. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: hij of zij schrijft gedichten bij belangrijke gebeurtenissen, treedt regelmatig op bij evenementen in de stad en becommentarieert het leven in de stad vanuit de visie van een jongere.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter 2016 gebeurt in twee stappen:

  1. Een interne scholencompetitie;
  2. Een podiumwedstrijd.

De leerlingen beginnen in november (2015) met de interne scholencompetitie. De competitie loopt tot eind januari (2016). Tijdens de poëzieweek (van 28 januari tot 3 februari) worden de nominaties van alle scholen bekendgemaakt. De genomineerden zullen strijden in een spannende podiumwedstrijd. Voorafgaand aan de podiumwedstrijd krijgen ze redactionele en performancebegeleiding. Op 22 maart volgt de podiumwedstrijd!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een schenking van het Tivolifonds.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: CiST, de Bibliotheek Midden-Brabant, Fontys Lerarenopleiding Tilburg, Gianotten Mutsaers, Kunstbende, Ons Middelbaar Onderwijs, Poetry Circle 013, Scholen voor het voortgezet onderwijs Tilburg, Stadsdichter Martin Beversluis, Tilburg University en Tilt.

Geplaatst op 17 februari 2016.

Ook interessant